In eerdere blogs heeft u kennis gemaakt met Johan. Johan werkt als oproepkracht bij de Firma Van Houten. In die blogs kreeg u antwoord op de vraag of Johan als oproepkracht recht heeft op loondoorbetaling als hij ziek wordt. De links naar deze blogs staan hieronder.
Zo werkt de Wet Werk en Zekerheid bij oproepcontracten
Deel 1 – het oproepcontract met voorovereenkomst
Deel 2 – het 0-urencontract
Deel 3 – het min-max-contract
Is het druk? Dan schakelt Van Houten Johan graag in. Is het rustig, dan kan Van Houten met de eigen vaste krachten uit de voeten. Is Johan overgeleverd aan de ‘grillen’ van Van Houten? Of heeft Johan als oproepkracht ook bepaalde rechten?
Zeker! Oproepkrachten zijn geen speelballen van hun opdrachtgevers. Voor oproepkrachten gelden soms andere regels dan voor mensen in vast dienstverband. Hieronder leest u drie veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden.
Het uitgangspunt is inderdaad dat Van Houten Johan alleen betaalt voor gewerkte en ingeroosterde uren. Dit is de loondoorbetalingsplicht. Maar er zijn uitzonderingen.
Als van Houten Johan oproept, maar het werk kan toch niet worden verricht, dan heeft Johan in principe recht op loon. Van Houten kan echter schriftelijk in de arbeidsovereenkomst vastleggen dat hij in de eerste zes maanden geen loon hoeft te betalen. Van Houten sluit de loondoorbetalingsplicht gedurende zes maanden uit.
Als Johan drie maanden lang volgens een bepaald rooster heeft gewerkt, mag Van Houten niet zomaar stoppen met het inroosteren van Johan. Johan heeft recht op een vast aantal uren als hij in die drie maanden wekelijks of ten minste 20 uur per maand heeft gewerkt. Er ontstaat dan een contract waardoor Van Houten moet blijven doorbetalen voor het gemiddelde aantal uren dat Johan de laatste drie maanden heeft gewerkt. Ook al heeft Van Houten na die drie maanden geen werk voor Johan.
Dat kan Van Houten wel doen, maar dan moet de firma Johan toch uitbetalen voor 3 uur. Als Johan niet vast is ingeroosterd en minder dan 15 uur per week werkt, moet Van Houten bij een oproep 3 uur werk voor Johan hebben. Pas op, dit luistert
nauw.
In mei 2013 heeft de Hoge Raad bevestigd dat de oproepkracht ook recht heeft op minimaal 3 uren per oproep als hij meerdere keren per dag wordt opgeroepen. Ook als hij daardoor soms dubbel wordt betaald. In het arrest ging het om een taxichauffeur die meerdere korte ritten per dag maakte en daarvoor meerdere keren werd opgeroepen. Hij had voor iedere rit recht op 3 uur loon.
Neem dan contact met me op!
There are no results matching your criteria. Please try again with different criteria.
Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.
Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.
Sluit uw abonnement af