3 augustus 2023

Een vakantie avontuur met een waarschuwing

In de zomer van 2020 genoot Sanne van een welverdiende vakantie, zich totaal onbewust van de onzichtbare dreiging die in de schaduw op de loer lag. Een prachtige bestemming, een rustige omgeving – wat zou er mis kunnen gaan? Helaas markeerde deze vakantie het begin van een onvoorstelbare strijd voor Sanne. Een op het eerste gezicht onschuldige tekenbeet veranderde haar leven volledig. In dit verhaal van Sanne neem ik je mee in een ontnuchterende wake-up call over de gevaren van tekenbeten en de langdurige gevolgen van de ziekte van Lyme.

Vakantie en Ziekte tekenbeet
Michelle
Geschreven door Michelle Kleizen

Een goede thriller

Tijdens een van de ontspannen wandelingen door de prachtige natuur raakte Sanne ongemerkt besmet met de bacterie die haar leven voor altijd zou veranderen. Een teek, zo klein en onopvallend, veroorzaakte een kettingreactie van symptomen die aanvankelijk onbegrepen bleven. In een onbekende omgeving en ver van huis, had Sanne geen idee wat zich onder haar huid ontwikkelde.

De verborgen Symptomen

Na haar vakantie begonnen de klachten. Sanne voelde zich uitgeput, kreeg onverklaarbare gewrichtspijn en had moeite met concentratie. De artsen waren in eerste instantie in de war over de oorzaak van haar symptomen. Sommigen bagatelliseerden haar klachten als gewoon vermoeidheid na een drukke vakantie. Het duurde weken voordat de puzzelstukjes op hun plek vielen en er een vermoeden ontstond van de ziekte van Lyme.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van Lyme heel uiteenlopend kunnen zijn en niet altijd eenvoudig te signaleren zijn in standaard onderzoeken, zoals bloedonderzoek, waardoor een diagnose vaak niet met 100% zekerheid wordt gesteld.

Een langdurige zoektocht

Sanne moest verschillende artsen bezoeken en haar verhaal herhaaldelijk vertellen voordat de diagnose van Lyme eindelijk werd bevestigd. Ondertussen verslechterde haar gezondheid, en de onwetendheid van sommige medische professionals over de gevolgen van tekenbeten vertraagde haar behandeling. Het onbegrip in haar omgeving en bij sommige behandelaren maakte haar erg onzeker en veroorzaakte zelfs psychische klachten, wat de moeilijkheden van haar situatie nog verder vergrootte.

Bewustwording en Alerte zorg

Sanne’s verhaal toont het belang van alertheid, niet alleen bij de medische professionals maar ook bij vakantiegangers. Tekenbeten kunnen overal gebeuren, zelfs op idyllische vakantiebestemmingen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen. Een tijdige diagnose kan een wereld van verschil maken in het beheersen van de ziekte van Lyme.

Wat je zelf kan doen voor een tijdige diagnose is na het verwijderen van de teek, de huid de komende dagen goed in de gaten te houden. Als de plek verkleurt en groter wordt of als je onverklaarbare symptomen ervaart, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts. Vroege detectie en behandeling kunnen het risico op langdurige gevolgen van de ziekte verminderen.

Omgaan met Lyme

Na de diagnose begon Sanne haar levenslange strijd tegen Lyme. Ze leerde omgaan met de uitdagingen die de ziekte met zich meebracht en vond steun in lotgenoten en Lyme-organisaties. Hoewel het leven met Lyme nooit gemakkelijk is, heeft Sanne geleerd om te blijven vechten en te genieten van de kleine momenten van geluk.

Conclusie

Sanne’s ervaring is een aangrijpende herinnering aan het belang van waakzaamheid en bewustwording rondom tekenbeten, zelfs tijdens ontspannen vakanties of alledaagse activiteiten zoals het uitlaten van de hond. Honden zitten bijvoorbeeld regelmatig helemaal onder de teken.

Daarnaast benadrukt dit verhaal het belang van vroegtijdige diagnose en behandeling. Laten we allemaal leren van Sanne’s verhaal en ons bewust zijn van de gevaren die zich kunnen schuilhouden in de natuurlijke schoonheid om ons heen.

Vaak wordt gedacht dat teken alleen in de zomer actief zijn, maar in werkelijkheid kunnen ze gedurende het hele jaar voorkomen, zolang de temperatuur boven het vriespunt blijft. Hoewel de meeste tekenbeten inderdaad voorkomen in de warmere maanden, kunnen ze zich in milde winters ook blijven manifesteren.

Disclaimer: Dit verhaal bevat geen medisch advies. Raadpleeg altijd een medisch professional voor diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen.

Welke preventieve maatregelen kun je nemen?

Om het risico op een tekenbeet te verminderen, kunnen preventieve maatregelen helpen. De belangrijkste op een rij:

  1. Draag beschermende kleding: Draag lange mouwen, lange broeken en gesloten schoenen wanneer je je in gebieden begeeft waar teken aanwezig kunnen zijn. Lichtgekleurde kleding maakt het ook gemakkelijker om teken op te merken.
  2. Gebruik insectenwerende middelen: Breng insectenwerende middelen aan op blootgestelde huid en op kleding. Zorg ervoor dat het middel DEET, picaridine of IR3535 bevat, omdat deze ingrediƫnten effectief zijn tegen teken.
  3. Controleer regelmatig op teken: Na een verblijf in bosrijke, beboste of met gras begroeide gebieden, controleer jezelf en anderen op teken. Ze kunnen zich hechten aan warme, vochtige delen van het lichaam, zoals de oksels, liesstreek, achter de oren en rond de haargrens.
  4. Blijf op de paden: Probeer zoveel mogelijk op wandel- of fietspaden te blijven en vermijd het lopen door dichte begroeiing waar teken zich vaak bevinden.
  5. Houd gras kort: Teken houden zich graag op in hoog gras, dus houd je gazon en tuin netjes bij.
  6. Vermijd gebieden met veel teken: Als je weet dat een bepaald gebied bekend staat om een hoge tekenpopulatie, vermijd het dan indien mogelijk, vooral in het tekenseizoen (voorjaar en zomer). Het RIVM heeft een app ā€˜tekenbeetā€™ die gratis te downloaden is.
  7. Tekenverwijdering: Als je een teek op je huid ziet, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een puntige pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem voorzichtig recht omhoog om te voorkomen dat de kop achterblijft. Een handige tip is de tekenkaart van de ANWB, deze neem je makkelijk mee bij alle andere kaarten.

Het is altijd aan te raden om informatie en advies te zoeken bij betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld het RIVMĀ en ANWB.

Direct
regelen

Doe u voordeel met onze extra services, meldt u aan voor onze trainingen of sluit direct uw verzuimabonnement af.

Abonnement afsluiten

Bekijk onze abonnementen en sluit direct het abonnement naar uw wens af.

Sluit uw abonnement af